- celur broccoli,baby buncis,bunga kobis dan carrot dlm air panas yg dicampur sesudu minyak dan sedikit garam
- tapiskan sayuran dan rendam ke dlm air sejuk utk mengekalkan warna dan kerangupan
- paha atas dan bawah ayam yg telah dibuang tulang
- masukkan dalam plastik
- alas dgn papan pencanai dan ketuk dgn anak lesung untuk melembutkan daging
- kalau takde alat utk melembutkan daging,guna je anak lesung..ehehh
- jangan bagi hancur daging ayam tu sudahhh..
- marinade ayam dengan wochestershire sauce,kicap manis dan lada hitam
- perap selama 3jam atau semalaman,ubuh dlm peti ais
- keringkan kepingan ayam yg telah di marinade
- lumurkan ke dalam tepung gandum kedua dua bahagian
- angkat kepingan ayam dan tepuk2 tepung(dusting)
- salutkan kedua-dua bahagian ayam ke dalam 2 biji telur yg telah di pukul
- masukkan ayam ke dlm breadcrumbs,tekan2 ayam supaya melekat
- goreng hingga coklat kekuningan didlm minyak panas
MASHED POTATO
- 4-5 biji kentang,buang kulit dan rebus hingga empuk
- lenyek kentang ketika masih panas
- masukkan semula ke periuk dan masukkan sesudu butter,fresh milk,garam dan lada hitam
- kacau sehingga pekat dgn api kecil
BROWN SAUCE
- tumbuk 2ulas bawang putih,2ulas bawang merah
- panaskan 1 sudu butter dan tumis bawang
- masukkan 2 cawan stok ayam,air lebihan perapan ayam tadi,sesudu wochestershire sauce dan tepung jagung
- kacau dan masukkan lada hitam dan garam sesuka hati
1 comment:
tiger chop??? terkejut tadi hik hik..sedapnye sekali sekala makan western mengancam gak.
Post a Comment