Thursday, November 17, 2011

Sardine Puff Segera versi hulala

Source dari Ros
nak tengok cara2 melipat pastry pun dia ada tunjuk sekali tapi maaf Ros akak menderhaka bab tang lipat melipat tu....


Bahan2nya :-

  • 1 paket roti pratha segera (aku guna jenama Kart)
  • 1 tin sardin dilenyek halus (**)
  • 1 biji bawang besar dihiris nipis (**)
  • 1 biji kentang dipotong dadu (**)
  • 1 camca serbuk lada sulah / lada hitam (**)
  • 1 biji limau kasturi atau sedikit perahan air asam jawa (**)
  • 1 biji kuning telur
Cara2nya :-

  1. Untuk inti satukan kesemua bahan yang bertanda (**) dan campurkan dengan segelas air dan masukkan kedalam kuali dan masak hingga kentang empuk dan kering.  Sesuaikan rasa masin & masam
  2. Ambil sekeping roti paratha segera dan potong kepada 4 bahagian,
  3. Letakkan satu sudu inti sardin tadi di tengah roti paratha dan lipat ikut suka korang
  4. Lepas tu sapukan pastri tu tadi dengan sedikit kuning telur. 
  5. Bakar pastri dalam oven pada suhu 180 selama 25 minit

No comments: