Source dari MyR
Bahan2nya -
- Kulit dumpling/wantan
- 1 keping isi ayam bahagian dada-cincang*
- 6 ekor isi udang-cincang*
- Lobak merah-cincang halus*
- 1 sudu/k tepung jagung*
- Sikit garam & lada sulah*
- 1 sudu/k sos tiram *
- Air secukupnya
- 1/2 kiub ayam
- 1 ulas bawang merah,1 ulas bawang putih & sedikit halia.
- Minyak utk menumis
Cara2nya :-
- Campurkan bahan2 bertanda * kedalam 1 bekas..gaul sebati.
- Ambil 1 sudu kecil isi dumpling & bubuh di tengah2 kulit dumpling. Lekatkan dgn air di tepi kulit.Buat sehingga habis isi dumpling & ketepikan.
- Panaskan periuk dgn sedikit minyak.Tumis bawang merah,bawang putih&halia sehingga naik bau.Masukkan air secukupnya.
- Masukkan kiub ayam & sedikit garam.Masukkan juga sayur2 yg disukai seperti carrot,cendawan&daun bawang jika suka.(aku tambah fish ball)
- Tunggu sehingga mendidih,baru masukkan wantan yg sudah berisi dumpling tadi.Tunggu sehingga dumpling masak,bolehlah ditutup api.
2 comments:
hmm..like this i llikee..senang dan berkhasiat...:)
Kak ros hantu dimsum.Goreng ke kukus ke soup ke..semuanya sedap!
Post a Comment