Akak guno torong hijau bulat 2 td.. (Gambar ihsan cik google) |
- 4 biji terung (dibelah empat atau ikut suka nk bolah cmano)
- 3 biji telur (direbus & digoreng)
- 2 biji bawang merah (**)
- 4 ulas bawang putih (**)
- 2 cm halia ditumbuk(**)
- 3 sudu cili mesin/boh (kalau suka pedas,)
- 1 paket kecil rempah kari ikan - dijadikan pes)
- 1 btg kayu manis
- 3 bunga lawang
- 3 bj buah pelaga
- setangkai daun kari (semua ni nk bg aroma je)
- 1 mangkuk santan dr sebiji klapa.
- 3 sudu kerisik
- 2 sudu mkn air asam jawa.(air bancuhan ya! kalau asam jawa extra 1 sudu teh je)
Cara2nya :-
- Tumbuk atau blend bahan2 yang bertanda (**) hingga lumat
- Panaskan 1 cawan minyak,tumis bhn2 tumbuk (**) hingga agak garing, pastu masukkan bancuhan rempah kari.kacau hingga pecah minyak, masukkan rempah 4 sekawan & daun kari, kacau hingga wangi.masukkan pula santan.masak hingga pekat.
- bila dah pekat,msukkan kerisek,kacau rata,masukkan air asam,garam & gula.suaikan rasanya.barulah masukkan terung,kacau rata & tutup kuali supaya terung masak.stelah 5 minit masukkan telur yg dah digoreng dan gaul sebati & matikan api.
- siap... ala mcm msk kari je.. tp kering..
No comments:
Post a Comment