Sunday, August 07, 2011

Crunchy Ruby hulalaa



Untuk cara step by step sila klik

Bahan2nya :-

beberapa biji buah sengkuang cina(water chestnut)di buang kulit dan dipotong dadu kecil.
tepung ubi
pewarna merah
santan
sedikit garam
gula secukup rasa
daun pandan.
Air utk merebus

Cara2nya :-

  1. Ambik senkuang cina yg telah dipotong dadu tadi dan titiskan dengan pewarna merah & gaul hingga rata
  2. Ambil tepung ubi dan masukkan kedalam dan masukkan senkuang yang telah diwarnakan merah tadi dan gaulkan hingga bersalut sebiji2 dengan tepung ubi
  3. Panaskan air dalam periuk dan bila air dah mendidih masukkan sengkuang yag telah bersalut dan rebus hingga dia timbul dan angkat dan masukkan kedalam air sejuk supaya ia todak melekat
Untuk kuahnya :-

  1. Masakkan santan dengan sedikit garam dan gula secukupnya dan letakkan daun pandan kedalamnya
  2. Bila santan dah masak masukkan buah delima dan digaul rata.....Siap untuk dimakan....

2 comments:

Nyonya Tiger said...

aaaa..suka..suka..nmpk betul2 mcm ruby stone..cantikk

Ayu said...

ngehhhhh ^-^