Untuk cara step by step sila klik
Bahan2nya :-
beberapa biji buah sengkuang cina(water chestnut)di buang kulit dan dipotong dadu kecil.
tepung ubi
pewarna merah
santan
sedikit garam
gula secukup rasa
daun pandan.
Air utk merebus
Cara2nya :-
- Ambik senkuang cina yg telah dipotong dadu tadi dan titiskan dengan pewarna merah & gaul hingga rata
- Ambil tepung ubi dan masukkan kedalam dan masukkan senkuang yang telah diwarnakan merah tadi dan gaulkan hingga bersalut sebiji2 dengan tepung ubi
- Panaskan air dalam periuk dan bila air dah mendidih masukkan sengkuang yag telah bersalut dan rebus hingga dia timbul dan angkat dan masukkan kedalam air sejuk supaya ia todak melekat
- Masakkan santan dengan sedikit garam dan gula secukupnya dan letakkan daun pandan kedalamnya
- Bila santan dah masak masukkan buah delima dan digaul rata.....Siap untuk dimakan....
2 comments:
aaaa..suka..suka..nmpk betul2 mcm ruby stone..cantikk
ngehhhhh ^-^
Post a Comment