Source :- blog yang cun - thanx yer & mmg sedap sgt2
Bahan2nya :-
Bahan2 di ayak bersama
- 2 1/4 cawan tepung gandum
- 3 sudu kecil serbuk koko
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonate
- 2 sudu besar susu tepung
- Secubit garam
Bahan2 lain
- 250 gm mentega
- 150 gm gula kastor
- 1/2 sudu kecil asen vanilla
- 1 biji kuning telur
- 1 cawan coklat chip - boleh tambah atau kurangkan mengikut citarasa
- 100 gm sebarang kekacang - (optional & aku x guna)
- 50 gm kismis hitam - (optional juga & x guna pun)
Cara2nya :-
- Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
- Masukkan kuning telur dan pukul rata
- Masukkan bahan-bahan yang diayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan
- Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata.
- Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang diglis mentega atau dialas dengan kertas minyak
- Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan. Susun di atas dulang pembakar.
- Bakar pada suhu 160'C selama 15-25 minit. Bergantung kepada saiz bebola-bebola adunan anda menggunakan api atas dan bawah.
- Sejukkan dahulu biskut dalam tray dalam 5 minit baru dipindah atas redai dan biar sejuk sepenuhnya sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
PERHATIAN : Jarakkan adunan ini anggaran 1 inci sebab bila proses pembakaran adunan akan mengembang dan leper.
No comments:
Post a Comment