Friday, October 14, 2011

KARIPAP TIGER

BAHAN-BAHAN
 
4 cawan tepung gandum 
2 sudu besar marjerin (panaskan) 
2 sudu besar minyak masak (panaskan)
1/2 cawan air 
sedikit garam

Cawan untuk sukatan


Panaskan marjerin dan minyak masak
Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar

Buat lubang ditengah2 tepung gandum dan tuang marjerin dan minyak panas ke dlm lubang.

Mix dgn garfu supaya jari tidak melocot..!





Gaul dengan hujung jari sehingga adunan menjadi seperti bread crumbs





Tambahkan sedikit demi sedikit campuran air dan garam , uli sehingga menjadi doh cenggini


Bahagi doh ke beberapa bebola kecil




 Canaikan doh
 

 Gulung cenggini






Potong ke beberapa bahagian






 Canaikan satu bahagian





Masukkan inti







Kelim


Goreng dalam minyak penuh dengan api yg sederhana





NOTE : SATU ADUNAN = 25 BIJI KARIPAP

4 comments:

Fauziah Samad said...

salam. wah ni adik beradik karipip pusing ker? cam senang nak buat. terima kasih beri resipi.

nyonya tiger said...

salam.hai kakjee..ni karipap tak pusing punyer..lain makbapak..mmg senang dan hasilnya buat kita rasa mcm pro..huhu..thanks for visiting..:)

aishah said...

mazui...la sonang yo chago eh yo..nnti den try lak yo. tp nnti fitry kato, auntie tu punya lagi sodap mama..hahah

nyonya tiger said...

chah..tu hari yg fitri makan tu karipap vogue..haha..karipap pusing lah..pastrynya laen sket..