4 cawan tepung gandum
2 sudu besar marjerin (panaskan)
2 sudu besar minyak masak (panaskan)
1/2 cawan air
sedikit garam
Cawan untuk sukatan
Panaskan marjerin dan minyak masak
Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar
Buat lubang ditengah2 tepung gandum dan tuang marjerin dan minyak panas ke dlm lubang.
Mix dgn garfu supaya jari tidak melocot..!
Gaul dengan hujung jari sehingga adunan menjadi seperti bread crumbs
Tambahkan sedikit demi sedikit campuran air dan garam , uli sehingga menjadi doh cenggini
Bahagi doh ke beberapa bebola kecil
Canaikan doh
Gulung cenggini
Potong ke beberapa bahagian
Canaikan satu bahagian
Masukkan inti
Kelim
Goreng dalam minyak penuh dengan api yg sederhana
NOTE : SATU ADUNAN = 25 BIJI KARIPAP
4 comments:
salam. wah ni adik beradik karipip pusing ker? cam senang nak buat. terima kasih beri resipi.
salam.hai kakjee..ni karipap tak pusing punyer..lain makbapak..mmg senang dan hasilnya buat kita rasa mcm pro..huhu..thanks for visiting..:)
mazui...la sonang yo chago eh yo..nnti den try lak yo. tp nnti fitry kato, auntie tu punya lagi sodap mama..hahah
chah..tu hari yg fitri makan tu karipap vogue..haha..karipap pusing lah..pastrynya laen sket..
Post a Comment