Tuesday, January 10, 2012

Ayam Berempah

Source :- Buku resepi my lovely chef

Bahan2nya :-


  • 1 kg paha ayam
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji cili merah - buang biji
  • 2 sudu teh serbuk paprika
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah
  • ½ sudu besar jintan putih
  • ¼ serbuk pala
  • ½ sudu teh garam
  • 2 sudu besar minyak masak
Bahan2 sos :-

  • 1 susu besar minyak masak
  • 2 biji cili padi
  • 100gm cendawan butang - dihiris
  • 50ml santan pekat
  • 50ml air
  • ½ sudu besar kicap cair
  • 2 sudu besar daun ketumbar - dicincang
Cara2nya :-

  1. Bersihkan ayam dan kelar supaya bahan perapan meresap kedalam isinya.  Ketepikan
  2. Tumbuk bawang putih dan cili merah menjadi pes
  3. Satukan serbuk paprika, lada sulah, jintan putih, serbuk pala, garam dan campuran cili di dalam mangkuk dan kacau sebati
  4. Masukkan paha ayam dan lumurkan rata-rata.  Perap sekurangnya 1 jam atau semalaman.
  5. Panaskan ketuhar pada suhu 200°C selama 10minit.  Letak paha ayam di dalam dulang  pembakar dan renjiskan minyak.  Panggang selama 30 minit.  Baki bahan perapan hendaklah disimpan untuk sos
Untuk Sos :-

  1. Panaskan sesudu besar minyak dan goreng cendawan sehingga layu.
  2. Masukkan baki bahan perapan, cili padi, santan, air dan kicap cair.  Masak sehingga mendidih.  Campurkan daun ketumbar dan padamkan api.
  3. Potong paha ayam menjadi kepingan kecil (jika suka), hidangkan dengan sos dan lemon

*** Jika tiada oven untuk membakar boleh gak bakar atas gas***

No comments: