Bahan2nya :-
- 1 kg paha ayam
- 2 ulas bawang putih
- 2 biji cili merah - buang biji
- 2 sudu teh serbuk paprika
- 1 sudu teh serbuk lada sulah
- 1 ½ sudu besar jintan putih
- ¼ serbuk pala
- ½ sudu teh garam
- 2 sudu besar minyak masak
Bahan2 sos :-
- 1 susu besar minyak masak
- 2 biji cili padi
- 100gm cendawan butang - dihiris
- 50ml santan pekat
- 50ml air
- ½ sudu besar kicap cair
- 2 sudu besar daun ketumbar - dicincang
Cara2nya :-
- Bersihkan ayam dan kelar supaya bahan perapan meresap kedalam isinya. Ketepikan
- Tumbuk bawang putih dan cili merah menjadi pes
- Satukan serbuk paprika, lada sulah, jintan putih, serbuk pala, garam dan campuran cili di dalam mangkuk dan kacau sebati
- Masukkan paha ayam dan lumurkan rata-rata. Perap sekurangnya 1 jam atau semalaman.
- Panaskan ketuhar pada suhu 200°C selama 10minit. Letak paha ayam di dalam dulang pembakar dan renjiskan minyak. Panggang selama 30 minit. Baki bahan perapan hendaklah disimpan untuk sos
Untuk Sos :-
- Panaskan sesudu besar minyak dan goreng cendawan sehingga layu.
- Masukkan baki bahan perapan, cili padi, santan, air dan kicap cair. Masak sehingga mendidih. Campurkan daun ketumbar dan padamkan api.
- Potong paha ayam menjadi kepingan kecil (jika suka), hidangkan dengan sos dan lemon
*** Jika tiada oven untuk membakar boleh gak bakar atas gas***
No comments:
Post a Comment