Wednesday, October 19, 2011

Apam Gula Hangus hulalaa


Source :- Ros
Mintak izin C&P yer..thanx dear

Bahan2nya :-

  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 sudu besar gula
  • 4 biji telur
  • 2 sudu kecil baking soda@soda bikarbonat ( di ayak bersama tepung gandum)
  • 1/2 cawan minyak masak@diganti dengan marjerin atau butter yang telah dicairkan
  • 2 sudu besar susu cair
Bahan untuk gula hangus

  • 3/4 cawan gula
  • 1 cawan air
Cara2nya :-

  1. Gula Hangus-Masukkan gula dalam periuk dan biarkan gula hinga menjadi keramel@agak hangus, kemudian masukkan 1 cawan air, kacau sehingga gula hangus cair, angkat dan sejukkan sebentar
  2. Dengan menggunakan mixer,   pukul, telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul sehingga kembang, kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit, di selang seli dengan minyak masak, susu cair, secubit garam dan akhir sekali  masukkan gula hangus, kacau sebati.
  3. Panaskan kukusan. Masukkan ke dalam acuan-acuan kecil, sudukan hingga 3/4 acuan , tapi akak guna loyang ajer...
  4. Setelah dikukus keluarkan dari acuan dan sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.
P/S :-Pastikan acuan/loyang di sapu dengan sedikit minyak, supaya apam mudah dikeluarkan nanti.

No comments: