Sunday, July 31, 2011

Talam Berlauk hulalaa

Sumber dari SINI

Bahan2nya :-
 
  • 1 cawan tepung gandum
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 3 cawan santan
  • 1 camca garam
  • 2 biji telur
  • 1 camca esen vanilla
Cara2nya :-
 
  1. Satukan kesemua bahan & masukkan kedalam loyang yang telah disapu sedikit mentega atau minyak sapi.
  2. Masukkan dalam oven dan bakar lebih kurang 20 minit
  3. Keluarkan dan taburkan dengan inti yag telah dimasak dan bakar lagi hingga masak
  4. Sejukkan dan taburkan daun bawang dan daun sup dan cili merah yg dicincangkan.
  5. Potong dan hidangkan.
Bahan untuk inti :-


  • 200 gm daging kisar/cincang
  • 2 biji kentang (potong dadu)
  • 1 biji bawang besar (potong dadu)
  • 1 batang carrot (potong dadu)
  • 1 camca rempah kari
  • 2 biji cili merah (cincang halus)
  • sedikit daun sup & daun bawang (hiris halus)
Cara2nya :-
 
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar sehingga layu.
2. Masukkan daging kisar dan kacau rata.
3. Masukkan rempak kari dan kacau lagi.
4. Masukkan kentang dan carrot juga garam.
5. Masak sehingga kering dan kentang dan carrot lembut.
6. Masukkan hirisan cili merah & hirisan daun bawang bersama daun sup

1 comment:

Nyonya Tiger said...

yess..i lluv this kue..thanks yu,ini utk pembukoan den hari ketujuh..;)