Saturday, June 25, 2011

Char Kue Teow Penang Spider


Ompuk paste ee :-
250 gm udang bosa ( ikut suko sebona ee)
250 ml air (lam 2 cawan la)
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 sk petis udang
1 sk garam
1 sb gula
1 sk secukup rasa (xnk pn xpo)

Rebus udang separuh masak.  Kemudian asingkan kulit dan kepala udang tadi.  Isi udang diketepikan dulu.  Blend kulit dan kepala udang bersama air rebusan tadi, tapis dan ambil stoknya.  Campurkan stok udang dengan sos tiram, kicap manis, kicap pekat, bawang putih, garam gula, petis udang.  Reneh bahan paste tadi hingga agak pekat.  Sejukkan.  Boleh simpan dalam petisejuk supaya tahan lama.

Ompuk Kue teow :- (anggaran soghang makan)
200 g kue teow ( secokak )
1 sudu makan lado koghing blend (kok nk podeh lobih an kit)
taugeh
1 biji telur

Tumis lado hingga garing.  Masukkan 4  sudu besar paste tadi (nk lobih pn xpo).  Masukkan udang yang telah direbus tadi.  Kemudian masukkkan 1/2 cawan air (nk bekuah lobih buh 1 cwn).  Bosa an api dapur.  Bila kuah mendidih barulah masukkan kuey teow dan taugeh.  Kok x masin tmbah kicap kit/ nampla sos.  Pecahkan telur,  kacau dan bolehlah di angkat.

Timing msak char kue teow (x temasuk paste ee la) lam 5 minit yo....

3 comments:

Ayu said...

miss vogue..den ponah mntk resepi dgn neber den tp x dikasi ehh do..kodokut amek2....syg khek ct cz berkongsi resepi.

Jom Masak Masak said...

kehkehkeh....dio lupo gek ee...kau dh buek nti ulur an kek dio sepighing...jhat ee den lak aiii....

spider said...

laaaa....lupo lak buh namo...