- 1/2 ekor ayam
- 1/4 cawan air asam jawa
- 3 cawan air
- 1/2 biji timun - belah dua dan buang bhg tengah
- 2 biji tomato hijau- saya tambah di belah 4 setiap satu
- 2 kuntum bunga kantan
- secekak daun kesum
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
Bahan Kisar :
- 8 tangkai cili padi hijau/cili thai hijau
- 2 tangkai cili besar hijau- saya guna 4 tangkai
- 1 labu bawang besar- saya guna 1 biji
- 2 ulas bawang putih
- 2 biji buah keras
- sedikit belacan- saya tambah
- 2 cm kunyit hidup muda (jgn guna yg kuning tua tu, nnt jadi kuning pulak kuahnya)
Cara2nya :-
- Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak dengan api sederhana.
- Masukkan air secukupnya untuk kuah dan biar mendidih.
- Masukkan bunga kantan dan daun kesum. Biar sebentar.
- Masukkan ayam dan timun, diikuti dengan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
- Reneh kuah hingga semuanya cukup masak dan seimbangkan rasa. Tutup api dan hidangkan.
2 comments:
sumo eh best...tak sobar den nak mukak poso.nihhh...
tengok yo dh konyang dah dak alan...
Post a Comment