Friday, June 24, 2011

Ayam Masak Asam Pedas Hijau hulalaa

Bahan2nya :-
  • 1/2 ekor ayam
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • 3 cawan air
  • 1/2 biji timun - belah dua dan buang bhg tengah
  • 2 biji tomato hijau- saya tambah di belah 4 setiap satu
  • 2 kuntum bunga kantan
  • secekak daun kesum
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
Bahan Kisar :
  • 8 tangkai cili padi hijau/cili thai hijau
  • 2 tangkai cili besar hijau- saya guna 4 tangkai
  • 1 labu bawang besar- saya guna 1 biji
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji buah keras
  • sedikit belacan- saya tambah
  • 2 cm kunyit hidup muda (jgn guna yg kuning tua tu, nnt jadi kuning pulak kuahnya)
Cara2nya :-
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak dengan api sederhana.
  2. Masukkan air secukupnya untuk kuah dan biar mendidih.
  3. Masukkan bunga kantan dan daun kesum. Biar sebentar.
  4. Masukkan ayam dan timun, diikuti dengan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
  5. Reneh kuah hingga semuanya cukup masak dan seimbangkan rasa. Tutup api dan hidangkan.

2 comments:

dak alan said...

sumo eh best...tak sobar den nak mukak poso.nihhh...

Ayu said...

tengok yo dh konyang dah dak alan...