Bahan ee :-
- Ikan puyu / ikan talapia merah (potong 3) - siang n basuh beghosih
- Beras 1 gelas (goreng tanpa minyak smpi agak garing dn blend kering)
- Garam
- Asam keping
- Minyak
Ikan tadi bilo dh beghosih d lupak an dgn garam dn biarkan sekojap. Lopeh tu ambik sekor dn lupak an dgn serbuk beras goreng dn di susun dalam tupperware atau apa2 bekas pn buleh juo. Buh la dlm 6 ketul lam 1 bokeh tuh. Tabur an dlm 3 asam koping. Tuang minyak agak2 dokek nk acup ikan. Tabur lai beras goreng tuh. Dah siap tutup bokeh rapat2. Biar kat luar 2 hari peh tu doommmmm lam poti ais. Lopeh 4 hri buleh la goreng garing. Nak sodap lai goreng kali bawang bosar n lado api yg dighacik.
Pergghhhhh....krupkrup....
2 comments:
sodap..sodap..samo ko namo ehh dgn ikan wadi kok khek sobolah perak sanun manggil ehh
x samo...ikan wadi kek peghak guno nasik...kane bogheh doh...so kok nasik bau ee taekkkk la....acemmmmm...kok bogheh gogheng, xdo bau yg kurang menyenangkn....
Post a Comment