Thursday, December 01, 2011

Spring Roll Murtabak versi hulalaa





Bahan2nya :-


Kulit popia secukupnya

Inti Murtabak:
 
  • 300g daging cincang
  • 1 biji bawang besar-dipotong dadu
  • 2 ulas bawang putih-dipotong dadu
  • 4 sb rempah kari - campur sedikit air
  • 2 sudu rempah kurma
  • garam & gula secukup rasa
  • 1 biji bawang besar -potong nipis2
  • 2 biji telur atau secukupnya

Cara2nya :-
 
1. Tumiskan bawang sehingga layu. Masukkan rempah kari dan rempah kurma dan tumis hingga naik minyak
2. Masukkan daging cincang. Masak sehingga daging empuk,
3. Perasakan dengan garam & gula. Kacau sehingga kering. Biarkan sejuk.
4. Campurkan inti yang telah sejuk bersama bawang dan telur. Kacau rata.
5. Ambil sekeping kulit popia. Letakkan inti murtabak tadi & bungkus seperti membuat murtabak
6. Goreng dengan sedik minyak hingga kekuningan.

No comments: