Bahan2nya :-
Kulit popia secukupnya
Inti Murtabak:
- 300g daging cincang
- 1 biji bawang besar-dipotong dadu
- 2 ulas bawang putih-dipotong dadu
- 4 sb rempah kari - campur sedikit air
- 2 sudu rempah kurma
- garam & gula secukup rasa
- 1 biji bawang besar -potong nipis2
- 2 biji telur atau secukupnya
Cara2nya :-
1. Tumiskan bawang sehingga layu. Masukkan rempah kari dan rempah kurma dan tumis hingga naik minyak
2. Masukkan daging cincang. Masak sehingga daging empuk,
3. Perasakan dengan garam & gula. Kacau sehingga kering. Biarkan sejuk.
4. Campurkan inti yang telah sejuk bersama bawang dan telur. Kacau rata.
5. Ambil sekeping kulit popia. Letakkan inti murtabak tadi & bungkus seperti membuat murtabak
6. Goreng dengan sedik minyak hingga kekuningan.
No comments:
Post a Comment