Saturday, November 05, 2011

Toasted Butterscotch Bread Pudding

Ihsan cik google
 

Bahan2nya :-

Karamel
  • 1/2 cawan gula
  • 2 sudu besar air
  • 2 sudu air suam
Batter
  • 4 keping roti butterscotch
  • 4 biji telur
  • 1 tin susu cair
  • 6 sudu besar gula halus
  • sedikit esen vanila
  • sedikit kismis 
  • sedikit butter

Cara2nya :- 

Penyediaan karamel.

  1. Masukkan gula dan 2 sudu besar air ke dalam periuk. Panaskan sehingga perang. Kemudian tutup api dan tambahkan 2 sudu besar air suam. Masukkan karamel ni ke dalam acuan 
**TIP: Masa mula-mula panas gula tu jangan kacau sehinggalah gula nampak perang. Lepas tu bolehlah dikacau sehingga warna perang yg diinginkan.
  1. Sapukan acuan dengan butter. Panaskan oven hingga suhu 180C
  2. Toast roti dan potong kepada 4 bahagian
  3. Dalam bekas lain, masukkan telur, gula, esen vanila dan susu sambil dikacau. Masuk bahan-bahan ikut urutan supaya senang nak sebati. Kemudian tapiskan sebatian ini ke dalam acuan yang ada karamel tadi.
  4. Letakkan kepingan roti yang dah di toast tadi ke dalam no.4 dan tabur dengan kismis
  5. Letakkan acuan ini ke dalam dulang oven dan masukkan sedikit air ke dalam dulang tersebut tp BUKAN dalam acuan puding. Bakar selama 40 minit. 
P/S : BOLEH GAK GUNAKAN ROTI PUTIH BIASA TAPI ROTI TU HENDAKLAH DISAPU BUTTER TERLEBIH DAHULU SEBELUM DI TOAST

No comments: