- kurma merah
- longan kering
- biji teratai
- kembang semangkuk
- halwa kundur
- gula batu yg kaler brown (gula batu tebu)
- biji selasih
** sukatannya, ikut suka korangla nak buh byk mana. dalam segenggam setiap jenis ke... sebab kalau dah campur2 nt jadi banyak )
Cara2nya :-
- Rebus kurma merah dan biji teratai hingga empuk..
- Bila empuk masukkan gula batu mengikut rasa dan halwa kundur juga longan kering (boleh tambah air jika air dah berkurangan dan rasa agak manis)
- Sementara tu rendam kembang semangkuk dalam air panas hingga kembang juga rendam biji selasih dalam air panas / sejuk
- Angkat rebusan kurma dan masukkan kembang semangkuk yang telah kembang
- kalau nak tambah lagi bahan2nya, boleh masukkan laici dalam tin atau nata de coco.
No comments:
Post a Comment