Wednesday, June 08, 2011

Lai Chee Kang @ Cikong hulalaa


Bahan2nya :
  • kurma merah 
  • longan kering
  • biji teratai 
  • kembang semangkuk 
  • halwa kundur 
  • gula batu yg kaler brown (gula batu tebu) 
  • biji selasih 

** sukatannya, ikut suka korangla nak buh byk mana. dalam segenggam setiap jenis ke... sebab kalau dah campur2 nt jadi banyak )




Cara2nya :-
  1. Rebus kurma merah dan biji teratai hingga empuk.. 
  2.  Bila empuk masukkan gula batu mengikut rasa dan halwa kundur juga longan kering (boleh tambah air jika air dah berkurangan dan rasa agak manis)
  3. Sementara tu rendam kembang semangkuk dalam air panas hingga kembang juga rendam biji selasih dalam air  panas / sejuk 
  4.  Angkat rebusan kurma dan masukkan kembang semangkuk yang telah kembang 
  5.  kalau nak tambah lagi bahan2nya, boleh masukkan laici dalam tin atau nata de coco.

No comments: