Bahan ompuk cakoi :-
400 g tepung
1 cawan air
1 sb majerin (cair an dlu)
1 sk garam
3 sb gula
1 sb susu pekat manis
1 kuning telur
2 sk mauripan
1/2 sk soda bikarbonat
Satukan sumo bahan kecuali topung dalam mangkuk besar. Kacau agar sebati. Masukkan tepung skit2 ke dalam bancuhan tuh. Ulikan smpi jadi doh yang lembut dan x melekat di jari (tgn taim menguli tu kono la longot an ngan topung yo). Biarkan 1/2 jam. Canaikan doh setebal 1/2 cm, dalam bentuk segiempat tepat. (tgn kono sentiaso copot topung semaso merekabentuk cakoi) Potong kepada kepingan bersaiz 1 inci. Rendamkan lidi di dalam air. Tekankan lidi basah tersebut di atas setiap kepingan 1 inci tersebut. Cantumkan dua kepingan dengan bahagian yang bertanda lidi bertemu antara satu sama lain . Panaskan minyak. Tarik kedua-dua hujung cakoi dan goreng hingga keperangan.
1 cawan air
1 sb majerin (cair an dlu)
1 sk garam
3 sb gula
1 sb susu pekat manis
1 kuning telur
2 sk mauripan
1/2 sk soda bikarbonat
Satukan sumo bahan kecuali topung dalam mangkuk besar. Kacau agar sebati. Masukkan tepung skit2 ke dalam bancuhan tuh. Ulikan smpi jadi doh yang lembut dan x melekat di jari (tgn taim menguli tu kono la longot an ngan topung yo). Biarkan 1/2 jam. Canaikan doh setebal 1/2 cm, dalam bentuk segiempat tepat. (tgn kono sentiaso copot topung semaso merekabentuk cakoi) Potong kepada kepingan bersaiz 1 inci. Rendamkan lidi di dalam air. Tekankan lidi basah tersebut di atas setiap kepingan 1 inci tersebut. Cantumkan dua kepingan dengan bahagian yang bertanda lidi bertemu antara satu sama lain . Panaskan minyak. Tarik kedua-dua hujung cakoi dan goreng hingga keperangan.
Bahan ompuk kuah pandan :-
1 1/2 sb tepung kastard
1 cawan susu segar (kok nk guno santan pn buleh juo)
3-4 sb susu pekat manis (klu xdo, buh gulo pn buleh juo)
sedikit pandan paste (achik buh air daun pandan)
Masuk sumo ee lam piuk dn msak atas api sederhana. Kacau selalu sehingga sedikit pekat (cam kaya ghoman ee). Angkat dan sejukkan.
1 1/2 sb tepung kastard
1 cawan susu segar (kok nk guno santan pn buleh juo)
3-4 sb susu pekat manis (klu xdo, buh gulo pn buleh juo)
sedikit pandan paste (achik buh air daun pandan)
Masuk sumo ee lam piuk dn msak atas api sederhana. Kacau selalu sehingga sedikit pekat (cam kaya ghoman ee). Angkat dan sejukkan.
4 comments:
spider...td den poie pasar nmpk org buek cakoi nie & baru berangan nk google resepi ehh...tup2 kau dh masuk entri..tq pren den gomaaaa
sbb den tau kau ghajin muek ayu....
hahaaa....hari den maleh amek2..borek yo badan nie haa
bagos2..bulan poso sok achik buek..biaso eh bulan poso kuman rajin achik aktif..:)
Post a Comment