Bahan2nya :-
- 1 kg ubi - potong spt nak merebus dan bersihkan.
- 4 sb ketumbar*
- 3 biji bawang merah *
- 3 ulas bawang putih
- segengam ikan bilis*- lagi byk lagi best..
- sedikit kunyit
- garam secukup rasa.
- Sedikit minyak untuk menumis
- Tumbuk bahan*.
- Tumiskan bahan* dalam kuali hingga berbau harum..dan masukkan garam
- Masukan ubi dan gaul rata
- Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubi
- Tutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.
- Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
- Kacau perlahan sehingga air ubi kering.. tutup api
2 comments:
suka..suka..sbb sonang buek eh,tp kenkdg den slalu dapek ubi kayu yg ganyut..cenno caro memilih eh..?
klu den suko boli yg kocit2 yo...sure x ganyut..tp x taulah kok ado caro lain lak..
Post a Comment