Monday, May 02, 2011

TEMPE BACEM nyonya tiger

pas buat cemilan keluarga atau bisa buat lauk pada saat makan..ngehngeh

BAHAN-BAHAN

500 gm tempe,potong ikut sukahati
750 ml air kelapa
700 gm gula merah
3 sudu makan kicap manis
1 cm lengkuas,memarkan
2 helai daun salam
minyak goreng

blend/tumbuk :
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu teh ketumbar
1/2 sudu teh jintan manis/putih

cara penyediaannya :
. masukkan potongan tempe dalam periuk.tuang air kelapa,bahan2 yg dah dilumatkan dan semuanya lah..
. masak hingga air kelapa agak kering.angkat.
. goreng tempe dlm minyak panas dgn api sedang
. angkat setelah warna kecoklatan.toskan.
. sajikan ketika masih hangat.

sajian utk 6 worang.
tauhu pun boleh dibacemkan sodappp..

                                                             DAUN SALAM                                                                


. mengandungi minyak atsiri,tannin dan flavonoid
. sesuai dijadikan ubat utk beberapa jenis penyakit ringan seperti diarrhea dan sebagainya.wallahuallamm..

5 comments:

Ayu said...

nyonya tiger...den dh cubo hari tu mmg sodap & den x mkn dgn nasik den ratah yo....credit utk ekau mazui..lain2 resepinya mna????

Nyonya Tiger said...

resepi lain lenkali ye kenkwn..achik ponek menggodek blog jak pagi,thanks for trying Ayu,tempe bacem ni ghoman eh buruk tapi enakk buangett..:)

Jom Masak Masak said...

hahhh...ini mmg pebret uwan spider...x buleh tido kok x mkan tempe..den akn cubo nti...

Ayu said...

hahaa..patutlh uwan spider nmpk mudo..gomar mkn tempe kosan ehhhh

Jom Masak Masak said...

keh...keh...keh...uwan membosa ngan tempe...samo banyak ee ngan minam susu dumex...