BAHAN A :-
- 1 paket (11gm) yis mauripan
- 1 sudu besar gula
- 1/4 cawan air suam
BAHAN B :-
- 500 gm tepung gandum
- 1 camca garam
- 1 sudu besar gula
- 2 sudu besar marjerin
- 200 ml susu cair
- Minyak untuk menggoreng
- Air secukupnya
Cara2nya :-
- Aktifkan bahan A dengan memasukkan kesemua bahan dan kacau.Tutup dan biarkan sebentar. Yis yang aktif akan berbuih & sila ambil perhatian yis akan kurang aktif jika dibancuh dengan air sejuk.
- Tepung gandum, gula, garam & marjerin disatukan dan digaul sebentar dan masukkan bancuhan yis tadi.
- Kemudian masukkan susu cair dan tambah air sedikit2 dan uli hingga menjadi doh
- Doh haruslah lembut dari doh roti canai dan doh tidak perlu diuli hingga licin. Doh ini akan melekat ditangan dan jangan tambah tepung
- Tutup doh dengan kain lembab dan perap selama 1 jam
- Selesai perap, tumbuk2 doh untuk mengeluarkan angin dan bahagiakan doh kepada beberapa ketul dan bulat2kan
- Ambil sebiji dan canai jgn terlalu nipis. Letakan doh yang telah dicanai atas dulang yang telah ditabur sedikit tepung
- Goreng doh dan pastikan semasa menggoreng simbah2kan minyak keatas roti dan ia akan menggelembung. Api jangan terlalu kuat sebab jika minyak terlalu panas roti tak sempat kembung
- Masak roti hingga kekuningan dan toskan dan ngappppppp
2 comments:
macm kue pau goreng lah kan yu kan..hmm marbeless..!
ha'ah mcm pau grg tp klu pau x gna susukn nyonya...
Post a Comment