Saturday, February 11, 2012

Pau Gebuzzz Putih Mulus


Bahan2nya :-

  • 300 gm tepung pau (*)
  • 1 camca serbuk yis (*)
  • ½ camca  baking powder (*)
  • 2 sudu gula castor (*)
  • 1 cawan air suam
  • 1 sudu shortening

Cara2nya :-


  1. Campurkan bahan yang bertanda (*) kedalam mangkuk dan masukkan air suam sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
  2. Setelah itu masukkan shortening dan uli lagi hingga adunan menjadi licin dan tidak melekat pada mangkuk
  3. Rehatkan adunan selama 10-15 min
  4. Ambil adunan dan bahagikan kepada beberapa bahagian.  Isikan bahagian tersebut dengan inti pilihan kalian dan dilapik dengan daun pisang atau kertas minyak
  5. Setelah selesai rehatkan selama 45min dan pastikan ditutup dengan kain lembab atau plastik agar adunan tidak kering
  6. Apabila adunan telah naik, kukus selama lebih kurang 10 min dan sedia untuk di ngapp

No comments: