Wednesday, December 28, 2011

Udang Goreng Berempah


Source dari :- Resepi Chef Norman Musa

Bahan2nya :-


  • 500gm udang (saiz ikut suka)
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 2 sudu besar jintan putih
  • 4 tangkai daun kari
  • 2 sudu besar rempah kari daging
  • 4 sudu besar air
  • 1/2 biji limau nipis - ambil jusnya
  • 1 sudu teh gula pasir
  • garam secukup rasa
Cara2nya :-

  1. Bersihkan udang, kelar bahagian belakangnya. Ketepikan
  2. Tumis jintan putih dan daun kari sehingga terbit bau
  3. Masukkan rempah kari daging & air.  Kacau selama seminit
  4. Kemudian masukkan udang, garam dan gula pasir
  5. Masak hingga udang melengkung dan warnanya berubah menjadi jngga
  6. Tuang jus limau nipis dan padamkan api. Angkat

No comments: