Wednesday, November 30, 2011

Chocolate Brownies versi hulalaa

 Source dari Ala Carte

Bahan2nya :-

300g dark chocolate
200g tepung gandum
300g gula putih (aku kurangkan ke 250gm ajer)
250g mentega
5 biji telur
100g coklat chip
50g kacang gajus

Cara2nya :-

  1. Pecahkan chocolate menjadi kepingan kecil dan masukkan dalam mangkuk kaca dengan mentega. Kukuskan hingga kedua dua bahan menjadi cair.
  2. Setelah cair, angkat mangkuk dari periuk kukus dan masukkan telur satu per satu di selang seli bersama gula dan tepung digaul sedikit sedikit. Gaul setiap kali telur, gula dan tepung dicampur. Ulang proses ini hingga semua telur, tepung dan gula habis dicampur.
  3. Masukkan separuh chocolate chip dan kacang gajus yang telah dihancurkan.
  4. Siapkan dulang pembakar dengan kertas minyak, sapukan sedikit mentega supaya brownies tidak akan melekat selepas dibakar. Tuangkan adunan dan sapukan supaya menjadi rata. Akhir sekali, taburkan lebihan chocolate chip dan kacang gajus.
  5. Panaskan oven dengan suhu 180oC dan bakar selama 25minutes supaya brownies tidak menjadi terlalu kering.

No comments: