Wednesday, October 26, 2011

Dumpling Soup versi hulalaa



Source dari MyR


Bahan2nya -
  • Kulit dumpling/wantan
  • 1 keping isi ayam bahagian dada-cincang*
  • 6 ekor isi udang-cincang*
  • Lobak merah-cincang halus*
  • 1 sudu/k tepung jagung*
  • Sikit garam & lada sulah*
  • 1 sudu/k sos tiram *
  • Air secukupnya
  • 1/2 kiub ayam
  • 1 ulas bawang merah,1 ulas bawang putih & sedikit halia.
  • Minyak utk menumis

Cara2nya :-

  1. Campurkan bahan2 bertanda * kedalam 1 bekas..gaul sebati.
  2. Ambil 1 sudu kecil isi dumpling & bubuh di tengah2 kulit dumpling. Lekatkan dgn air di tepi kulit.Buat sehingga habis isi dumpling & ketepikan.
  3. Panaskan periuk dgn sedikit minyak.Tumis bawang merah,bawang putih&halia sehingga naik bau.Masukkan air secukupnya.
  4. Masukkan kiub ayam & sedikit garam.Masukkan juga sayur2 yg disukai seperti carrot,cendawan&daun bawang jika suka.(aku tambah fish ball)
  5. Tunggu sehingga mendidih,baru masukkan wantan yg sudah berisi dumpling tadi.Tunggu sehingga dumpling masak,bolehlah ditutup api. 
**P/S...Smalam  buat dua versi sup & goreng..sedap cecah dgn sos cili manis

2 comments:

nyonya tiger said...

hmm..like this i llikee..senang dan berkhasiat...:)

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Kak ros hantu dimsum.Goreng ke kukus ke soup ke..semuanya sedap!