Saturday, October 22, 2011

Paceri Terung & Telur Rebus versi hulalaa


Akak guno torong hijau bulat 2 td..
(Gambar ihsan cik google)

  • 4 biji terung (dibelah empat atau ikut suka nk bolah cmano)
  • 3 biji telur (direbus & digoreng)
  • 2 biji bawang merah (**)
  • 4 ulas bawang putih (**)
  • 2 cm halia ditumbuk(**)
  • 3 sudu cili mesin/boh (kalau suka pedas,)
  • 1 paket kecil rempah kari ikan - dijadikan pes)
  • 1 btg kayu manis
  • 3 bunga lawang
  • 3 bj buah pelaga
  • setangkai daun kari (semua ni nk bg aroma je)
  • 1 mangkuk santan dr sebiji klapa.
  • 3 sudu kerisik 
  • 2 sudu mkn air asam jawa.(air bancuhan ya! kalau asam jawa extra 1 sudu teh je) 

  Cara2nya :-
  1. Tumbuk atau blend bahan2 yang bertanda (**) hingga lumat
  2. Panaskan 1 cawan minyak,tumis bhn2 tumbuk (**) hingga agak garing, pastu masukkan bancuhan rempah kari.kacau hingga pecah minyak, masukkan rempah 4 sekawan & daun kari, kacau hingga wangi.masukkan pula santan.masak hingga pekat.
  3. bila dah pekat,msukkan kerisek,kacau rata,masukkan air asam,garam & gula.suaikan rasanya.barulah masukkan terung,kacau rata & tutup kuali supaya terung masak.stelah 5 minit masukkan telur yg dah digoreng dan gaul sebati & matikan api.
  4. siap... ala mcm msk kari je.. tp kering..

No comments: