Sunday, May 15, 2011

Kek Puding Karamel hulalaa



Bahan2nya :-

Bahan A

1)    3 sudu besar gula

Bahan B

1)    1 cawan susu cair
2)    70 gm gula castor
3)    1 camca esen vanilla
4)    3 biji kuning telur

Bahan C

1)    3 biji kuning telur
2)    70 gm gula castor
3)    135ml air
4)    45ml minyak masak
5)    140 gm tepung gandum
6)    1 sudu baking powder

Bahan D (maringue)

1)    6 biji putih telur
2)    70 gm gula castor
3)    1 sudu cream of tartar

Cara2nya :-

1)    Bahan A dibuat gula hangus dan dituang dalam loyang ketika masih panas

2)    Bahan B dicampur semua dan gaul hingga sebati
        * JANGAN DIPUKUL ADUNAN INI*

3)    Bahan C
a)    Pukul telur dan gula hingga kembang dan masukkan tepung, air, minyak masak & baking powder

4)    Bahan D dicampur dan di pukul hingga adunan tidak jatuh bila diterbalikkan
        * JANGAN ADA WALAU SETITIK AIR ATAU KUNING TELUR KERANA IA TIDAK AKAN  MENJADI WALAUPUN DIPUKUL SELAMA SEJAM *


5)    Masukkan Bahan C kedalam Bahan D dan di kaup balik sahaja sehingga adunan mesra alam

6)    Bila sudah mesra bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan warnakan mengikut kesukaan kalian

7)    Masukkan Bahan B kedalam loyang gula hangus tadi

8)    Masukkan aduan yang telah diwarnakan kedalam loyang berselang seli atau mengikut kreativi kalian
        * ADUNAN TERLALU RINGAN DAN TIDAK AKAN BERCAMPUR DENGAN BAHAN DI 
           NO 7 *(atas)
         
9)    Bakar adunan secara double boil selama 40minit dan apabila sudah masak telangkupkan ketika  kek masih panas                                                                              

No comments: