Sunday, November 20, 2011

TIGER CHOP



  • celur broccoli,baby buncis,bunga kobis dan carrot dlm air panas yg dicampur sesudu minyak dan sedikit garam
  • tapiskan sayuran dan rendam ke dlm air sejuk utk mengekalkan warna dan kerangupan                                                                             





 
  •  paha atas dan bawah ayam yg telah dibuang tulang
  •  masukkan dalam plastik

  •  alas dgn papan pencanai dan ketuk dgn anak lesung untuk melembutkan daging
  •  kalau takde alat utk melembutkan daging,guna je anak lesung..ehehh
  •  jangan bagi hancur daging ayam tu sudahhh..



    • marinade ayam dengan  wochestershire sauce,kicap manis dan lada hitam
    • perap selama 3jam atau semalaman,ubuh dlm peti ais









    •  keringkan kepingan ayam yg telah di marinade







    • lumurkan ke dalam tepung gandum kedua dua bahagian 
    • angkat kepingan ayam dan tepuk2 tepung(dusting)





    •  salutkan kedua-dua bahagian ayam ke dalam 2 biji telur yg telah di pukul






    • masukkan ayam ke dlm breadcrumbs,tekan2 ayam supaya melekat
    • goreng hingga coklat kekuningan didlm minyak panas



     MASHED POTATO
    • 4-5 biji kentang,buang kulit dan rebus hingga empuk
    • lenyek kentang ketika masih panas
    • masukkan semula ke periuk dan masukkan sesudu butter,fresh milk,garam dan lada hitam
    • kacau sehingga pekat dgn api kecil
                                                                                    
      BROWN SAUCE
    •  tumbuk 2ulas bawang putih,2ulas bawang merah 
    • panaskan 1 sudu butter dan tumis bawang      
    •  masukkan 2 cawan stok ayam,air lebihan perapan   ayam tadi,sesudu wochestershire sauce dan tepung  jagung
    • kacau dan masukkan lada hitam dan garam sesuka hati

    1 comment:

    SiTi aiSya said...

    tiger chop??? terkejut tadi hik hik..sedapnye sekali sekala makan western mengancam gak.