Tuesday, October 11, 2011

Lempeng Sagu Biji versi hulalaa

Buruknya rupa lempeng nie kn???

Bahan2nya :-

  • 2 cawan sagu biji (rendam 5 min & toskan)
  • 1 cawan kepala parut (ambil putih ajer)
  • 1/2 cawan gula merah
  • secubit garam
Cara2nya :-

  1. Gaulkan sagu biji yang telah ditos dengan kelapa parut dan garam
  2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak
  3. Ambil sesenduk adunan dan ratakan nipis diatas kuali dan taburkan dengan gula merah diatas permukaan lempeng itu 
  4. Ambil lagi sesenduk adunan dan tutup permukaan yang telah ditabur dengan gula merah
  5. Masak adunan hingga masak dan terbalikkan adunan macam kita buat lempeng biasa tulah
Taraaaa siap utk dimakan semasa masih panas..bila sejuk liat skit tp still sodap

No comments: