Tuesday, October 18, 2011

Apam Bakar Bertapai versi hulalaa

Rupa mcm pancake tp bkn pancake yer...
Hasil geledahan aku kat dapur2 alam maya nie terjumpa lak resepi nie kat dapur nie
Mekasih yer tuan pemilik dapur & mintak izin C&P yer dear..

Bahan2nya :-

  • 300 gram tepung beras
  • 125 gram gula pasir
  • 1/4 camca garam
  • 2 camca yis segera (mauripan)
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam (**)
  • 1 ulas bawang merah ~ di mayang halus (**)
  • 1/2 inci halia ~ dimayang halus memanjang (**)
  • 250ml santan/susu segar
  • 250ml air
  • 4 ketul tapai ubi kayu ~ buang urat & di lenyek halus 
  • kelapa parut putih yg digaul dengan sedikit garam

Cara2nya:-

  1. Sebatikan semua bahan-bahan diatas, kacau hingga sebati. Rehatkan adunan 4 - 5 jam sehingga ia nampak berbuih dan ringan apabila dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan
  2. Panaskan non-stick pan leser dgn sedikit majerin.
  3. Ambil satu senduk adunan dan bentukkan satu lempeng. Tutup kuali.
  4. Biarkan atas adunan berbuih di permukaan dan keperangan di bahagian bawah baru di terbalikkan. Biarkan selama seminit baru diangkat.
Dihidang bersama kelapa parut. Guna non-stick pan yg paling kecil jdi shape sama semuanya

P/S----->>Bahan2 yg bertanda (**) tu pada aku optional..nk taruk buleh x taruk pn buleh gak ikutlah citarasa korang

2 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Sedap nya resepi nostalgia ni.kak ros suka makan ni kat kampung masa kecik-kecik dulu.Dah berbelas tahun rasanya tak makan.Nak cari masa la nak cuba masak ni.

Ayu said...

selalu beli jer & ank2 suka sgt..so kali nie cubalh buat & alhamdulillah menjadi..