Thursday, June 09, 2011

Seri Muka Spider


Bahagian bawah :-
  • 275 gm pulut (direndam dlu)
  • 195 ml pati santan (agak2 yo)
  • ½ sk garam

Bahagian atas :-
  • 3 biji telur 
  • 170 gm gula pasir
  • 1 sudu air daun pandan (nang tuo ee tampi achik buh 2 ko 3 sudu)
  • 195 gm pati santan
  • klu achik tmbah kali 1 sb tpung jagung

Tang bawah tuh ikut kerajinan.  Kalau rajin kukuih la.  Tapi achik tanak yo sbb maleh.  Peh tu cam biaso la penyet2 an lam loyang.

Sediakan kepala kuih :- Pukul telur dan gula pasir. Masukkan air daun pandan dan pati santan. (Klu achik buh kali tpung jagung - ikut suko la).  Kacau campuran telur rata-rata dan tuang ke atas pulut. Kukus selama 15-20 minit hingga adunan pejal. Lap wap dari tudung pengukus supaya kepala kulit itu tidak beralur. Keluarkan daripada pengukus. Sejukkan dalam dulang yang berisi air.  Pehhh tuuu ngapppp laa....

3 comments:

Nyonya Tiger said...

ooo..padan la topping serimuka aku kurang enak..tentiu spider,hari keduo poso sok aku buek..

Ayu said...

fuyooo nyonya...copek ehh plan utk juadah buko poso

spider said...

selegho den kn cam oghang tuo....