Tuesday, May 31, 2011

Super Moist Eggless Chocolate Cake

 Bahan2nya :-
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko 
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
  • sudu kecil cuka atau jus lemon


Cara2nya :

  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

5 comments:

Nyonya Tiger said...

so..apa beza rasanya dgn cake biasa..?texturenya moist atau berderai..?

Ayu said...

texture ehh very the moist...pagi nie aku potong utk hubby & ank bwk bekal lagi moist mazui..beza dgn kek lain pada akulah kan...x muak cz x ada telur

Nyonya Tiger said...

aku nak beli oven lah kalau cenggini..semakin hebat resepi2 kau Yu..i likee..

Anonymous said...

Mazui, selamo kini kau x do oven ko abih tu cenno kau bakar rv yg kau buek tu?

d'tinizz said...

Mazui, selamo kini kau x do oven ko abih tu cenno kau bakar rv yg kau buek tu?